Mesost och messmör

Mesost är ett exempel på jämtländsk mattradition som har sitt ursprung i herdekulturen, och som har överlevt i generationer. Jämtland har en rik tradition av att tillverka ostar, då ost var det lättaste sättet att konservera mjölk. Mesosten är därför bara ett exempel på de typer av ostar som tillverkades och fortfarande tillverkas i Jämtland. Några andra är getost, grynost, rörost, sötost och koost.

Kanske mest känd och populär av dessa ostar är dock mesosten. Mesost kan tillverkas av vassla från komjölk, getmjölk eller fårmjölk. I vassla, som är en klar vätska som skiljs från mjölken, finns vatten, proteiner, mjölksocker och mineraler och vitaminer. När vasslan indunstas, samtidigt som man rör om kraftigt i vasslan, kristalliseras mjölksockret. Sedan tillsätter man mjölkfett, och får då den fasta, bruna osten som kallas mesost. Smaken är mycket karakteristiskt sötsyrlig, även om den självklart varierar beroende på vilken typ av mjölk som var basen för osten.1280px-Messmor

En annan produkt som historiskt har tillverkats i Jämtland är messmöret. Messmör tillverkas framförallt av antingen komjölk eller getmjölk, och när getmjölk är basen brukar detta specificeras genom att den färdiga produkten kallas ”getmessmör”. Messmör tillverkas av vasslen, som pressas ut från osten när den ystas. Vasslen från osten kokas tills den har karamelliserats, och fått en guldbrun färg. Historiskt tillverkades messmöret på fäbodarna om sommaren, då man kokade till det i stora kopparkärl som stod över öppen eld. Man var tvungen att röra i kittlarna konstant med en stor träslev, för att det blivande messmöret inte skulle bränna fast. Några fäbodar och bymejerier tillverkar messmör och mesost än idag, men annars är den största tillverkaren i Sverige Fjällbrynt AB, som är baserade i Jämtland.

Både messmör och mesost är nyttiga mjölkprodukter, eftersom de innehåller vassleprotein och de mineraler (bland annat järn och kalcium) och vitaminer som finns i vasslen naturligt.

Eftersom Jämtlands befolkning traditionellt har bestått av fria och självständiga bönder, är de än idag ett släkte som känner nära anknytning till naturen. Mången jämtlänning vill därför säkerligen inta sin frukostmacka med mesost medan han eller hon blickar ut genom ett stort fönster mot skogar och naturen. Om det gäller dig också, hittar du ett stort utbud av fönster på Byggmax.se.