Östersund – Jämtlands huvudstad

 

Östersund är staden som geografiskt sett ligger mitt i Sverige. För många som bor i andra delar av landet kan det verka som en avlägsen ort, men faktum är att det numera går snabbt och smidigt att ta sig till Östersund via såväl tågförbindelser som motorvägar. Det ger den nyfikne besökaren ytterligare ett skäl att besöka en stad som kan bjuda på det mesta. Här finns både naturliv och stadsliv i en trevlig kombination – och med en gynnsam bostadsmarknad finns det också goda möjligheter att slå sig ned på obestämd tid för den som vill. Med ett universitet och ett spirande näringsliv är Östersund en stad med framtiden för sig.

1200px-badhusparken_osdMånga som besöker Östersund brukar nämna närheten till naturliv som stor dragningskraft. Om du gillar vintersport finns det inte många städer i Sverige som slår den jämtländska huvudstaden. Här har du bara några minuters bilväg till slalombackar som – tack vare det gynnsamma klimatet – kan ha öppet under stora delar av vinter liksom en bit in på våren. Om du föredrar skidor på längden går det lika bra tack vare gott om faciliteter för längdskidåkning. Även långfärdsskridsko och hundkappåkning är populära aktiviteter i Östersund som lockar både lokalborna och svenska besökare liksom turister från andra länder.

Om det finns en sak som Östersund är mer känd än andra för lär det vara Storsjön. Rättare sagt är det ett särskilt fenomen med ryktad hemvist i sjön som har rönt uppmärksamhet – Storsjöodjuret. Det är Sveriges eget Loch Ness-monster som sägs ha skådat av många besökare genom åren – dessvärre utan att ha fångats på bild. Redan på 1600-talet nämndes odjuret i den svenska litteraturen och därefter har dess ryktbarhet bara vuxit. Idag har det blivit något av en turistattraktion och odjuret har förevigats i såväl en runsten som staty vid strandkanten.

När du besöker Östersund kan du njuta av en oslagbar utsikt över de jämtländska vidderna. Om du vill utnyttja Östersunds vackra omgivningar till att vandra är bra skor att rekommendera, och gärna till förmånliga priser. Kolla in Ecco rea för både barn och vuxna är så kan du skaffa precis det du behöver för att hålla dig både varm och bekväm under vandringen.