Ny startup-hubb banar väg för Åre som tech-mecka

Åre är nu inte längre skidentusiasternas svenska paradis och Östermalms enda förort, utan seglar även upp som Sveriges tech-mecka. I Åre samlas svensk skidelit tillsammans med barnfamiljer för att avnjuta något av det bästa som Sverige har att erbjuda; skidåkning i världsklass, ren luft och ett rikt nöjesliv. Förr saktade tempot ner i Åre under sommarhalvåret men så är det inte längre. Tack vare innovativa marknadsförare har Åre lockat till sig sportintresserade människor året runt. Sveriges nya tech-mecka och en plats där nya digitala startups ser sitt ljus första gången. Åre erbjuder en god miljö för framtidens innovatörer, en miljö där nätverk knyts och finansiärer hittar nya talanger.

Fenomenet i Åre

Veckans affärer har skrivit om fenomenet i artikeln: ”Skidorten som ska bli Sveriges nya tech-mecka – Åre storsatsar på startups” men för oss vanliga dödliga är begrepp som ”startups” och ”hubs” fortfarande okända. Vad det handlar om är de människor som hänger med på tåget när det gäller den digitala utvecklingen. De är ofta unga och ofta i besittning av ett IT-tekniskt kunnande som de verkade få med sig redan med modersmjölken. Det är dessa människor som kommer att gå segrande in i framtiden där arbetsmarknaden står vid en skiljelinje och nyckeln är just digital. De är unga, de är uppfinningsrika och de är Åre-bor.

Varför just Åre?

Om Kista är Sveriges svar på Silicon Valley så är Åre de digitala innovationernas Mecka, för till Åre vallfärdar unga innovatörer från hela världen. Vad är det då med Åre som lockar och drar!? Naturligtvis är det så att skidåkningen gör orten attraktiv samt Jämtlands friska luft liksom det stora nöjesutbudet för såväl natur- och sportälskare som festsugna. Och det ena ger det andra. Åres medelålder är låg eftersom de unga lockas av Åre och även om det varit så under många år så har dragningskraften fått ny fart med denna nya publik. Och de har kommit till Åre för att stanna. Inflyttningen i Åre är trendbrytande när det gäller den Norrländska glesbygden. Livet på landet är det som gäller.