Jämtlandssången

Jämtlandssången eller Så tåga vi tillsamman är Jämtlands landskapssång. Detta nordliga landskap som har utropat sig själva till republik, gränsar i väster till Tröndelag fylke i Norge och till Ångermanland i väster. Landskapet är till ytan det näst största i Sverige och stor del av befolkningen bor på landet. Att Jämtland har en egen sång, kallar sig för republik och har en egen president beror på stor del av dess historia – som denna text ska behandla närmare. Hur kommer det sig att just Jämtland värnar om sin hembygd till så stor del och vad betyder deras landskapssång?

800px-johan_tirens_naeckenSverige eller Norge?

De allra första människorna kom till Jämtland redan mellan 7 000–6 000 år före Kristus och förde med sig en kultur som sedan spreds vidare till de mellersta delarna av Norrland. De var nomader som livnärde sig som jägare och samlare. Vi gör ett hopp i tiden, fram till 1178 då Jämtland, efter att ha varit självstyrande blev norskt. De kom att tillhöra Norge under sammanlagt 450 år. Mellan åren 1563–1677 skiftade landskapet mellan att vara norskt eller svenskt hela tretton gånger, så det är nog inte så konstigt att de har haft ett behov inom landskapet av att samlas kring egna traditioner. Jämtland har varit svenskt från freden i Brömsebro år 1645. Om du planerar att åka till landskapet, rekommenderas du att läsa en guide till Jämtland för att lära dig mer om deras rika historia och för att kunna välja ut landskapets smultronställen. Dess kulturliv har ofta beskrivits som ett av Sveriges mest genuina och välbevarade.

Stolta och självständiga

Jämtland har än idag ett mycket rikt kulturliv och både musik, hantverk, dialekter, seder, konst och sånger ingår i denna stora skatt. Jämtlandssångens anor går att spåra till 1700-talets slut. Musiken har arrangerats och fått text av Wilhelm Peterson-Berger, efter en melodi som jämtländska fiolspelare spelat vid bröllop. ”Så tåga vi tillsamman” är sångens första strof. Även om Jämtland till stor del fortfarande lever kvar med gamla traditioner, är landskapet även ett av de mest framgångsrika när det kommer till vård i samband med förlossning. Jämtland har lägst barnadödlighet i hela Sverige och även lägst antal dödfödda barn. Verksamhetschefen för barnkliniken vid Region JH tror det beror på en kombination av dels deras mödrahälsovård, förlossningsvård och BB-vård samt hur landskapets befolkning mår i stort. Jämtlänningarna är alltså både ett starkt och stolt folk, med ett rikt kulturliv – en plats som är väl värd att besöka av flera anledningar. Se till att ha lärt dig deras landskapssång för att imponera på de boende.