Åreskutan är ett fjäll i Åre kommun som är beläget i västra Jämtland. Som många säkert känner till finns det ett stort utbud av utförsåkning i olika svårighetsgrad, på Årefjällets sluttningar. Det finns något för alla – från nybörjaren till det alpina skidproffset.
Fjället Åreskutan
Fjället är 1 420 meter högt över havet och 1 048 meter över Åresjön. Åreskutan är en del av den skandinaviska fjällkedjan. Åre är den största fjällsport- och alpinsportorten i Sverige, med tillhörande alpina skidområde och Sveriges alpina nationalarena som hittills har arrangerat två världsmästerskap (de enda i Sverige) och nästan 100 världscuptävlingar, och har en av landets mest utvecklade och största turistnäring.
Ski in, ski out i Åre.
Skidåkning är nog det första man tänker på då man hör Åre. För Åre är Sveriges största alpina skidort. Här finns hotell som inte bara ligger i nära anslutning till backarna och liftsystemet. De kan också vara belägna mitt i backarna. Därav begreppet Ski in, ski out. Här vaknar man på morgonen, äter sin frukost och beger sig direkt ut i backen.
Skidliftar, kabinbana och röjda nerfarter
Det finns inte mindre än 42 skidliftar som sammantaget kan ta en upp till 1 274 meter över havet. Det är på fjällets sydsida man finner skidliftarna och de röjda nerfarterna. De täcker stora delar av den södra fjällsidan.
För den som föredrar off-pist finns möjlighet till det på fjällets nordsida. Då hamnar man så småningom i gruvbyn Huså.
En färd med kabinbanan tar en upp till fjällets högsta punkt (1274 m.ö.h.). Färden tar runt tio minuter.
Sommar i Åre
På sommartid lockar Åre och Åreskutan hugade cyklister. Åreskutan är lättillgänglig sommartid då är Åre även Sveriges centrum för downhill cykling. Här erbjuds, liksom vintertid, leder för både nybörjare och mer avancerade cyklister.
Toppstugan
Toppstugan, som man finner i kabinbanans bergstation, byggdes ursprungligen 1892. Här fin finns Stormköket – Sveriges högst belägna restaurang.